Vork en Mes

Thursday, May 01, 2008

Werkt sla slaapverwekkend en kalmerend?

De gekweekte soorten sla bevatten – zij het in wat mindere mate dan de wilde soorten – in hun melksap het lactucarium. Deze stof zou een zwak pijnstillende, kalmerende en enigszins slaapverwekkende werking hebben.

Omdat de werking in zekere zin kan worden vergeleken met deze van het melksap van de papaver waaruit opium wordt gemaakt, wordt het lactucarium in het Engels vaak ook 'lettuce-opium' (sla-opium) genoemd.

Eén variëteit sla, Lactuca virosa , zou hiervoor zelfs speciaal worden gekweekt. Het witte vocht bevat triterpenoïde-alcoholen die slaapverwekkend zijn.
Lactucarium komt vooral voor in het melksap van de bloemstengel van de sla en veel minder in de bladeren.

Kropsla, bij ons goed bekend, wordt geoogst vooraleer er een bloemstengel ontstaat. Dit betekent dat wat uiteindelijk op ons bord komt, dan ook maar weinig of geen lactucarium bevat. Bovendien bestaat sla voor 95 % uit water. De opgenomen hoeveelheid 'sla-opium' via een portie sla ligt bijgevolg veel te laag om een duidelijk fysiologisch effect te kunnen krijgen. Geen reden dus om een slaatje tijdens de werklunch te weigeren uit angst voor ondermaatse werkprestaties in de namiddag.

Plantkundigen menen dat nerveuze mensen en moeilijke slapers wel baat zouden kunnen vinden bij het eten van sla of het drinken van wat slasoep bij het avondeten. Lactucarium werd en wordt ten slotte nog steeds geconcentreerd tot een poeder en als een natuurlijk geneesmiddel verkocht. Sommigen beweren echter dat bij het indrogen de werkzaamheid sterk zou verminderen.

Waar is dat sla een lekkere en verfrissende groente is. Zeker in de zomer en in haar talrijke variaties en combinaties. Tussen november en april leent de winterkropsla zich eveneens tot warme bereidingen (bv. gestoofd gedurende maximaal 5 minuten, eventueel ook als basis voor een soep). Sla lang bewaren is uit den boze. Een dagje in de koelkast verpakt in een open zak kan wel. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home