Vork en Mes

Friday, November 30, 2007

Kokerello Innovatie Award voor Frank Fol

De eerste Kokerello Innovatie Award ging naar Frank Fol. De groentekok uit Leuven kreeg de onderscheiding voor zijn ‘Smaakbom’ en mocht de prijs uit handen van Vlaams minister-president Kris Peeters in ontvangst nemen. Dat zal zaterdag gebeuren bij de opening van de culinaire beurs Kokerello in Flanders Expo in Gent. De prijs is nieuw en zal vanaf nu jaarlijks worden uitgereikt aan een nieuw, innovatief product.

Frank Fol’s Smaakbom is een gezonde groentesnack die bestaat uit 75 gram licht gegaarde groente, op smaak gebracht met ongeveer 25 gram légumaise. Dat is een honderd procent puur natuurlijke groentesaus. Fol ontwierp de saus als alternatief voor de ongezonde mayonaise.

De Smaakbom wordt voorgesteld als een alternatief voor fastfood en bevat ongeveer één derde van de dagelijkse behoefte aan groente. Ze is verkrijgbaar in verschillen groente- en fruitcombinaties. Bedoeling is dat jong en oud er verlekkerd op raken. (LD)

Wednesday, November 28, 2007

Limburgse jongeren koken om ter best

Vorig weekend kregen tien Limburgse jongerenverenigingen de kans om hu kooktalent met elkaar te meten. Gedeputeerde Hilde Claes (sp.a) daagde de jongeren uit om het beste gerecht te preparen. Het project kadert binnen de Week van de Smaak, die dit jaar Italië als gastland kreeg. Niet toevallig was Limburg gastheer. In de mijnstreek wonen namelijk de meeste Italiaanse migranten van Vlaanderen.

Volgens Claes moeten ook jongeren de kans krijgen om te proeven van Italië. Naast de kookwedstrijd voor de Limburgse jeugdverenigingen krijgen de Limburgse studenten van hogeschool en universiteit ook korting in één van de vier geselecteerde Italiaanse restaurants.

De wedstrijd werd gewonnen door de KAJ van Bocholt. De combinatie van Limburgse en Italiaanse elementen overtuigde de jury. KAJ Boccholt presenteerde ‘Boggetse kook en Italiaanse salade’ en won daarmee de hoofdprijs. Dat was een Italiaanse eetdag ter waarde van 1.500 euro. De gedeputeerde trakteerde de 250 deelnemende jongeren overigens op een lekkere Italiaanse hap. (LD)

Tuesday, November 27, 2007

Nieuwe Michelingids voor België en Luxemburg

In de nieuwste editie van de MIchelingids, die van 2008, krijgen twee Belgische toprestaurants opnieuw drie sterren toegewezen. Het gaat om ‘De Karmeliet’ in Brugge en ‘Hof van Cleve’ in Kruishoutem. De chefs van deze restaurants worden op deze manier beloond voor hun harde werk. De gids verschijnt op 29 november 2007.

Het Brusselse ‘Comme Chez Soi’ behoudt zijn twee sterren, samen met acht andere Vlaamse restaurants. ‘’t Zilte in Mol klimt van één naar twee sterren, terwijl ‘’t Oud Konijntje’ in Waregem zijn tweede ster verliest. Ook elf nieuwe restaurants werden met één ster opgenomen in de Michelingids. Onder meer ‘Marcus’ in Deerlijk en ‘C-Jean’ in Gent-centrum mogen trots zijn op hun keuken. Tien andere restaurants verloren hun ster.

In totaal zijn 78 Belgische restaurants in de gids opgenomen. Geen enkel Luxemburgs restaurant kreeg drie sterren toegekend. Voorts heeft Luxemburg twee twee-sterren restaurants en tien met één ster. Voor Luxemburg kwamen er maar twee nieuwe restaurants bij in de gids. In totaal bevat de Michelingids informatie over 1.874 adressen in België en Luxemburg. (LD)

Sunday, November 25, 2007

Bietensector tegen plannen Tiense Suiker

De suikerbietplanters noemenhet nieuwe voorstel van de Tiense Suikerraffinaderij tot inkrimping van de suikerproductie onaanvaardbaar. Volgens Eric Van Dijck van het Verbond Suikerbietplanters Vlaams-Haspengouw impliceren deze voorstellen dat 2.100 planters of 30 procent van diegenen die aan de raffinaderij leveren moeten stoppen met suikerbietteelt. In Vlaanderen gaat het om 910 telers of 42 procent van het totale aantal.


Omdat de herstructurering van de Europese suikerindustrie tot nu toe niet de verwachte resultaten opleverde, heeft de Europese Commissie zijn herstructureringsplan grondig herzien. Planters die hun activiteiten geheel of gedeeltelijk stopzetten, kregen een hogere steun, die aantrekkelijker gemaakt werd naarmate men vroeger stopt. Wie getroffen wordt door de definitieve quotavermindering in 2010, ontvangt echter geen enkele vergoeding.


De Tiense Suikerraffinaderij wil daarom volgens het Verbond Suikerbietplanters nog voor 2010 de productiecapaciteit verminderen van 600.000 ton quotumsuiker tot 500.000 ton. Het bedrijf maakte al bekend dat het zijn fabriek in Brugelette zal sluiten. In een eerste fase van de herstructurering staan de Tiense Suikerraffinaderij en Iscal Sugar 13,5 procent van hun quotum af te staan. In een tweede fase zal nog een bijkomend quotum ingeleverd worden.


Een groot aantal suikerbietenplanters zal moeten stoppen. Het gaat om planters met een quotum lager dan 200 ton en telers die zich situeren in het gebied dat het verst van het fabriek gelegen is.

Saturday, November 24, 2007

VELT pakt uit met Ecosmos

De Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze (VELT) pakt uit met een ecosmos, een biologisch broodje met vegetarish-biologisch broodbeleg, seizoensgroenten en eventueel een mayonaise of dressing. In totaal stelde Velt tien ecosmos-recepten samen. De impact van klimaatvriendelijk eetgedrag is volgens de organisatie immers niet te onderschatten en kan een belangrijke bijdrage leveren aan het halen van de Kyoto-normen.


“Het bericht dat veel landen goed op weg zijn om de Kyoto-norm te halen, is goed nieuws,” stipt Velt-directeur Jan Van Noppen aan. “Het is het bewijs dat de uitstoot van broeikasgassen echt omlaag kan. Voor de consument mag dit echter geen reden zijn om achteruit te leunen. Integendeel, laat het een stimulans zijn om het gesmos met energie en grondstoffen nog verder terug te dringen.”


Eco-actief leven kan volgens Jan Van Noppen beginnen bij lekkere, gezonde dagelijkse kost. “Wie eet niet geregeld een smos en wat zit daarop?” merkt hij op. “Het kan echter anders en milieuvriendelijker. Velt bewijst het met de ecosmos. Een ecosmos bestaat uit een biologisch broodje, vegetarisch-biologisch broodbeleg, seizoensgroenten en eventueel een mayonaise of dressing.”


De helft van de ecosmos-recepten kunnen zelf bereid worden, de andere helft zijn op basis van broodsmeersels uit de handel, getest door een Velt-smaakpanel met onder andere Lut de Clercq, meter van de Week van de Smaak. Wie zin heeft in tuinieren, kan nog een stapje verder gaan en in de lente zelf zijn ecosmos groenten uitzaaien. Biologisch zaad kan bij Velt besteld worden.


“De impact van klimaatvriendelijk eetgedrag is niet te onderschatten,” zegt Jan Van Noppen. “Onderzoek wijst uit dat een doorsnee huishouden maar liefst 30 procent van zijn koolstof-dioxide uitstoot realiseert in de keuken, waarbij niet zozeer het koken, maar wel de aard en herkomst van de ingrediënten de doorslag geeft. Minder dierlijke proteïnen, minder ingevlogen fruit en groenten en minder groenten uit verwarmde serres zouden de grootste besparing opleveren.”


Meer info over de ecosmos en andere aspecten van ecologisch leven en tuinieren is terug te vinden op www.velt.be.

Monday, November 19, 2007

Eerste Belgische Whisky geproefd en goedgekeurd

Op het salon van de sterke dranken in Bierset bij Luik zijn de eerste flessen van de honderd procent Belgische whisky, ‘The Belgian Owl Single Malt’, gekraakt. De drank lag enkele jaren te rijpen in eiken vaten vooraleer hij de naam whisky mocht dragen. Nu is de drank eindelijk klaar voor consumptie. De eerste flessen werden geproefd en meteen verkocht op het salon. Maandelijks zullen vier à vijf vaten geproduceerd worden, goed voor zo’n 200 liter.

De whisky is honderd procent Belgisch. Hij is afkomstig van een distilleerder uit Grâce-Hollogne, nabij Luik. De stokerij van PUR.E van Etienne Bouillion maakte de drank met gerst uit Haspengouw en water uit diezelfde regio. Het water vermindert de alcoholgraad in de drank. Nu de drank gelanceerd in zal PUR.E veranderen in ‘The Owl Distillery S.A.’.

Via de website van de stokerij werden de voorbije maanden al tientallen flessen verkocht van de nieuwe Belgische whisky. Het eerste vat dat nu geopend werd zal dan ook snel uitverkocht zijn. (LD)

Friday, November 16, 2007

Studies over invloed van voeding op kanker doorgelicht

Een internationaal team van wetenschappers onderzocht de relevantie van ongeveer een half miljoen studies over het verband tussen kanker, voeding, beweging en overgewicht. Ruim vijf jaar hadden de gerenommeerde wetenschappers nodig om het aantal relevante onderzoeken tot 7.000 te beperken. Conclusie is dat ruim een derde van alle kankergevallen te voorkomen is als we gezonder zouden eten en meer bewegen.

De resultaten van de doorlichtingen van de verschillende onderzoeken worden in een lijvig rapport voorgesteld op de voedings- en gezondheidsbeurs op de Heizel. De nieuwste inzichten over de oorzaken en preventie van kanker worden erin uit de doeken gedaan. Voor het eerst werd de invloed van voeding op het ontstaan van kanker op grootschalige wijze onderzocht.

Groenten en fruit beschermen slechts tegen een aantal soorten kanker, lang niet tegen allemaal zoals lang gedacht. Rood vlees of bereide vleeswaren (charcuterie) laat men beter staan. Voorts wordt beweging sterk aangeraden in de strijd tegen kanker. Wie aan overgewicht lijdt, verhoogt zijn kansen op de ziekte sterk. Voorts worden alcohol en roken afgeraden. (LD)

Thursday, November 15, 2007

Prijs voor Arteveldehogeschool op Voedingscongres

Het project ‘Beestig gezond op school’ van de Arteveldehogeschool won tijdens het Voedings- en Gezondheidscongres op de Heizel de ‘Beste Project Voeding en Gezondheid 2007’-Award. Het project stond als enige onderzoeksproject van een hogeschool naast projecten van belangrijke bedrijven uit de voedingsindustrie. In zijn rol als expertisecentrum bij het ontwikkelen van wetenschappelijk verantwoorde producten ten behoeve van de praktijk ontwikkelde de Artveledehogeschool het project ‘Beestig gezond op school’. Daar kreeg de school nu zijn beloning voor.

Het project wil een antwoord bieden op de vaststelling dat het niet zo goed gesteld is met de eetgewoonten van jonge kinderen en kleuters op school. Nochtans is evenwichtige voeding één van de basisvoorwaarden voor een normale groei en ontwikkeling van een kind. Lectoren van de lerarenopleiding ontwikkelden nu een pakket met specifiek materiaal om met kleuters te werken rond gezondheidsbevordering.

In acht Oost-Vlaamse interventiescholen werd het project vorig schooljaar reeds uitgetest. Van het voorjaar van 2008 zullen de materialen gelanceerd worden. Het pakket is bestemd voor kleuters, leraren, directie en ouders in de Vlaamse kleuterscholen. Kinderen tussen 2.5 en 6 jaar kunnen aan de hand daarvan leren een optimaal voedingsgedrag te vertonen. (LD)

Wednesday, November 14, 2007

‘Kebab met mayonaise’ verhaalt geschiedenis van kebab

‘Kebab met mayonaise – een hedendaagse kijk op traditionele en industriële eetcultuur’ is een reizende tentoonstelling door de Limburgse mijngemeenten. Heusden-Zolder kreeg de première op de multiculturele markt. De tentoonstelling onderzoekt de herkomst, historiek en bereidingswijze van kebab.

Kebab werd door Turkse immigranten in de Limburgse mijnstreek geïntroduceerd. Sindsdien is kebab over gans België een ingeburgerde snack. Het SIWE (Steunpunt Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed) vatte het plan op om de bevolking kennis te laten maken met de geschiedenis en de onbekende wereld van hun geliefkoosde kebab. Het project wordt mee ondersteund door erfgoedcel Mijn Erfgoed en de Vlaamse Overheid.

Op basis van interviews met groothandelaren en uitbaters uit de Limburgse mijnstreek kwam de tentoonstelling tot stand. Er is fotowedstrijd aan het project verbonden waarbij kandidaten foto’s kunnen insturen over hun relatie met de kebab. Voorts verschijnt er een boek met foto’s, citaten en recepten. Nog tot eind december kan de tentoonstelling bezocht worden in As, Beringen, Genk, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen. (LD)

Tuesday, November 13, 2007

Extreem dure Vlaamse garnalen

De Vlaamse grijze garnalen ondergaan momenteel enorme prijsstijgingen. Peter Cooleman, coördinator van Purus (merklabel voor de Vlaamse grijze garnaal), spreekt zelfs van een recordhoogte. De garnalen worden op de veilingen verhandeld tegen 6 à 7 euro per kilo. Ook in Nederland zou de prijs van grijze garnalen zo hoog liggen.

Voorgaande jaren schommelde de prijs tussen de 4 en 5 euro per kilo. Daarvoor bedroeg de prijs per kilo zelfs maar 1 à 2 euro. Oorzaken voor de enorme prijsstijgingen liggen volgens Cooleman bij het slechte weer en de schaarsheid van de garnalen voor de Belgische en Nederlandse kust.

Het slechte weer weerhoudt de schepen om uit te varen. De vaartuigen liggen al tien dagen binnen. Als ze al uitvaren halen ze veel minder garnalen op dan voorheen. Enkele jaren terug kon een schip per week gemiddeld tussen de 1 en de 3 ton grijze garnalen opvissen. Nu varieert dat tussen de 500 en 600 kilogram. De schaarste is onder meer te wijten aan de massale aanwezigheid van de wijting, een natuurlijke vijand van de garnaal. (LD)

Monday, November 12, 2007

Italiaans getinte Week van de Smaak

Van 15 november tot 24 november 2007 worden in Vlaanderen en Brussel meer dan 1000 culinaire activiteiten georganiseerd. Dit alles in het kader van de Week van de Smaak, die dit jaar Italië te gast heeft. Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux en gouverneur van Limburg Steve Stevaert namen daarom deel aan een ‘Giro d’Italia’ in het Limburgse Genk. Deze stad en de gehel Limburgse mijnstreek vormen de bakermat van de Italiaanse gemeenschap in Vlaanderen.

De ‘Giro d’Italia’, die gereden werd op Vespa’s, ander Italiaans cultureel erfgoed, liep langs verschillende Italiaanse zaken waar verenigingen de deelnemers lieten kennismaken met hun streekproducten. Steve Stevaert, voorzitter van de Week van de Smaak, vindt het belangrijk dat Italië gastland is vanwege de invloed van hun eten op onze samenleving.

In totaal zullen ongeveer 700 bedrijven, verenigingen, scholen en buurtcomités de komende week activiteiten organiseren in een culinair kader. Zo zullen culinaire stadswandelingen georganiseerd worden, worden er verhalen verteld over streekproducten en kan men natuurlijk van alles proeven. Stad van de Smaak is dit jaar Kortrijk, waar op 24 november ook het slotfeest van de Week plaatsvindt. Meer informatie op www.weekvandesmaak.be. (LD)

Friday, November 09, 2007

Duurste dessert ter wereld

Guiness World Records riep een enorm duur dessert dat op de kaart van een New York’s restaurant prijkt uit tot ‘duurste nagerecht ter wereld’. Het toetje kost algauw 17.000 euro of 25.000 US-dollar.

Voor dat bedrag krijgt u een speciaal cacaodessertje voorgeschoteld, afgewerkt met eetbaar goud en stukjes truffel. Het restaurant is bereid enkele van de gebruikte ingrediënten prijs te geven. Zo bestaat het bevroren cacaohapje uit een mengeling van cacaosoorten uit 14 verschillende landen, vermengd met melk en 5 gram 24 karaat goud. Verder bevat het pareltje een stukje truffel van La Madeline au Truffle en toefje slagroom.

Het nagerecht wordt geserveerd in een coupe afgezet met goudband en versierd met diamantjes van 1 karaat. Het geheel mag opgelepeld worden met een gouden lepeltje, dat de fijnproever achteraf ook mee naar huis mag nemen. (LD)

Thursday, November 08, 2007

Raclette is geen kaas

Begin deze week werd in Zwitserland door de hoogste gerechtelijke instantie een eind gemaakt aan de ‘raclette-oorlog’. Al een tijdje streden verschillende Zwitserse kantons om hun gelijk omtrent de betekenis van het woord raclette. De rechter besliste nu dat raclette de naam is van een gerecht, en niet van een kaas van gecontroleerde afkomst.

De kantons Bern, Fribourg en Les Grisons hadden in 2005 klacht ingediend tegen de beslissing om de vermelding ‘appellation d’origine contrôlée’ alleen toe te kennen aan raclette-kaas die in het kanton Wallis geproduceerd werd. Dat hadden de federale landbouwautoriteiten beslist. De drie kantons kregen nu gelijk van de rechter.

De term benoemt volgens de rechter een gerecht en geen kaas. Eender welke Zwitserse of buitenlandse producent mag de term dus voor zijn producten gebruiken. Minstens sinds 1574 betekent het woord raclette: ‘een schotel op basis van fondue afkomstig uit Wallis’. Dat kaas ook zo genoemd wordt is volgens de rechter een samentrekking van ‘fromage à raclette’. (LD)

Wednesday, November 07, 2007

Koffie uit automaat slecht voor het hart

Jarenlang koffie drinken uit een automaat, verhoogt de kans op een hartinfarct. Vaak bevat de koffie uit automaten die gebruik maken van gemalen koffie, ofwel 'fresh brew’, grote hoeveelheden cholesterolverhogend cafestol. De Nederlandse Conumentenbond onderzocht verschillende koffieapparaten om tot deze conclusie te komen.

De bond analyseerde de koffie uit twaalf verschillende fresh-brew automaten. Deze machines staan in ongeveer 16 percent van de bedrijven. Er blijken grote verschillen te zitten tussen de types apparaten. De gemiddelde hoeveelheid cafestol is 1 milligram per kopje. Slechte scoorders zijn de ‘Autobar Valencia’ en de ‘Bremer Viva’, zij bevatten 1.9 milligram cafestol per kop. De ‘Autobar Vicenza’ bleek het gezondst met slechts 0.2 milligram per tas.

Tien jaar koffie drinken met te veel cafestol kan de kans op een hartaanval met 0.4 procent vergroten. Normaal ligt deze kans bij een gezond persoon van 55 jaar op 8 procent. Door de cafestol kan dit dus verhogen tot 8.4 percent. In filterkoffie blijft cafestol achter in de filter, bij automaten op basis van een extract of koffiepoeder komt ook nauwelijks cafestol vrij. De Nederlandse Consumentenbond biedt bedrijven een controle aan tegen kostprijs. (LD)

Tuesday, November 06, 2007

Dure grondstof perfect excuus voor voedingsector

Een studie van de Vlerinck Leuven Gent Management School bij opinieleiders en beslissingsnemers uit gans de wereld in verband met de snel roterende prijzen van consumptiegoederen heeft bewezen dat sommige voedingsbedrijven profiteren van de stijgende grondstofprijzen om hun prijzen op te hoog op te trekken.

Bij de fabrikanten geeft één op drie toe dat de prijsstijgingen te groot zijn in verhouding met de stijging van de grondstofprijzen. Bij multinationals stijgt dit aantal tot 55 percent, en 67 percent van de supermarkten bekent een te hoge prijsstijging. Weinigen verwachten dat de prijzen zullen daling als de grondstofprijzen dat doen.

Volgens professor Gino Van Ossel wijst dit erop dat sommige bedrijven er inderdaad van profiteren om hun prijzen te veel op te trekken. ‘Dit geldt zeker niet voor iedereen. Hoe sterker het merk, hoe gemakkelijker het is om kostenstijgingen door te rekenen.’aldus Van Ossel. Vooral discounters en huismerken zullen van de gestegen prijsgevoeligheid profiteren. 80 procent van de opinieleiders gelooft dat de consument in 2008 vanzelf prijsgevoeliger zal worden. (LD)

Monday, November 05, 2007

Kankerverwekkende stoffen in honing

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) stelde na onderzoek vast dat in heel wat soorten honing kankerverwekkende stoffen voorkomen. De honing zou pyrrolizidine alkaloïden (PA’s) bevatten. Deze stof is afkomstig van hetzelfde plantengeslacht als onder meer het Jacobskruid. Meer dan een kwart van de honingmonsters die de VWA analyseerde bevatte PA’s. Als deze stof langdurig en overvloedig ingenomen wordt, bijvoorbeeld door een grote dagelijkse dosis honing, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

De VWA vreest niet voor een grote crisis in Nederland maar adviseert zijn Nederlandse ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Welzijn en Sport om de herkomst van de honing met schadelijke stoffen te traceren en nader te onderzoeken. Dat onderzoek is ondertussen opgestart. Als bekend wordt waar de oorsprong van het probleem ligt, wordt het zinvol de bevolking te waarschuwen voor bepaalde soorten honing.

PA’s komen in meerdere soorten planten voor in Nederland, in ongeveer zo’n 3 procent van de gewassen is het te vinden. Ook in Jacobskruid, dat voor mens en dier zeer giftig is. De laatste jaren kent het kruid een grote groei in Nederland, daarom hebben verschillende Nederlandse provincies samen met landbouworganisaties en natuurbeheerders afspraken gemaakt om het gewas natuurlijk te bestrijden. (LD)

Sunday, November 04, 2007

China keurt nieuwe voedingswet goed

China heeft een wet goedgekeurd die de kwaliteit van voedingsmiddelen moet verbeteren. De Chinese regering nam de maatregel nadat een reeks schandalen de buitenlandse bezorgdheid over de kwaliteit van voedingswaren uit China had doen toenemen. De nieuwe voedselwet verscherpt de reglementering inzake productie, verwerking en verkoop van voedingsmiddelen.


De ongerustheid over de voedselveiligheid is sinds 2004 almaar toegenomen. Toen kwamen in het oosten van China minstens dertien baby's om het leven nadat ze namaakmelkpoeder hadden gekregen zonder enige voedingswaarde. De Chinese regering beweert dat de problemen beperkt zijn tot een klein aantal bedrijven en dat de problemen worden opgeklopt door buitenlandse media.


Bovendien wordt de hetze volgens de Chinese overheid gestuurd door landen met een protectionistische agenda. Desondanks heeft de regering beloofd de controles te verscherpen en op te treden tegen bedrijven die de wet overtreden. De wet moet dat alles standaard maken. Margaret Chan, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, verwelkomde de nieuwe wet, maar voegde eraan toe dat het enige tijd zal duren voor het vertrouwen in de Chinese export zal hersteld zijn.

Saturday, November 03, 2007

Pinguin kijkt naar Oost-Europa

De Vlaamse diepvriesspecialist Pinguin sluit tegen eind dit jaar een fabriek in het Britse North Thoresby. De vestiging is één van de sites die door Pinguin werd overgenomen van Christian Salvesen. Door de sluiting verdwijnen er 64 banen, maar de werknemers gingen akkoord met een vrijwillig vertrek. Pinguin zegt zich in de toekomst vooral te willen richten op Oost-Europa, waar volgens topman Herwig Dejonghe een groot potentieel is.


Met de sluiting wil Pinguin de rentabiliteit te verhogen na de overname van twee concurrerende bedrijven in Groot-Brittannië. Naast de activiteiten van Salvesen kocht Pinguin dit jaar ook het Britse Padley Vegetables. Het Vlaamse bedrijf voerde daarmee zijn productievolume in Groot-Brittannië op tot 90.000 ton. Bij de overname werden echter 120 jobs geschrapt. Bij Padley werkten 190 mensen.


De West-Vlaamse diepvriesspecialist wil zijn blik voortaan gaan richten op Oost-Europa. Daar is volgens Pinguin-topman Herwigh Dejonghe veel potentieel, niet alleen in Polen, maar ook in andere Oost-Europese landen, vooral als bron van groenten. Inmiddels werd op een bijzondere aandeelhoudersvergadering van het West-Vlaamse bedrijf ook een kapitaalverhoging van 65 miljoen unaniem goedgekeurd.

Friday, November 02, 2007

Gekruid voedsel helpt tegen ouderdomsanorexia

In ongeveer dertig rusthuizen loopt een proefproject om bejaarden terug meer te leren eten. Na onderzoek is vastgesteld dat met de ouderdom de reukzin sterk achteruitgaat. Daardoor verliest een bejaarde sneller zijn eetlust. Proeven doen we immers voor 80 procent met de neus en maar voor 20 procent met de smaakpapillen op de tong. Het gevaar van de verminderde eetlust bestaat erin dat bejaarden aan ouderdomsanorexia gaan leiden.

Johan Peeters, chefkok van rusthuis Sint-Anna in Herentals, voert samen met leerlingen en docenten van Voreca Management School in Leuven een onderzoek om de smaak en geur van voedsel te verbeteren en te versterken zonder bijvoorbeeld zout of suiker toe te voegen. ‘In de kreeftensoep voeg ik bijvoorbeeld een scheut whisky toe, omdat die smaakversterkend werkt’, aldus Peeters.

Ondertussen worden de recepten in ongeveer dertig instellingen, scholen, rusthuizen en een hotel uitgeprobeerd. De alternatieve menu’s zullen in februari 2008 in een kookboek verschijnen dat gratis verspreid zal worden in de zorgsector. (LD)

Thursday, November 01, 2007

Delhaize geeft sterren aan voeding

De supermarktketen Delhaize heeft in de Verenigde Staten een systeem ontwikkeld dat voedingsmiddelen waardeert volgens hun voedingswaarde. Hoe gezonder een product is, hoe meer sterren het krijgt. Artikelen met een lage waarde krijgen geen ster, terwijl producten met een betere kwaliteit tot drie sterren kunnen krijgen. In de winkel wordt de score weergegeven op het prijsetiket.


De ontwikkeling van het systeem zou volgens Delhaize enkele miljoenen dollars hebben gekost. Met deze nieuwe dienst wil Delhaize naar eigen zeggen de klanten wegwijs maken in het enorme aanbod in de supermarkt en hen informeren over gezonde voeding. De groep overweegt de sterren ook in haar Belgische supermarkten te lanceren. Vier op de tien klanten zou zich vrij regelmatig laten leiden door het sterren-systeem.


Delhaize zegt een dergelijk project nodig te vinden, zeker gezien het groeiende probleem van zwaarlijvigheid en de vele gezondheidsclaims die fabrikanten op hun producten maken. Het bedrijf ontkent echter dat de Guiding Stars bedoeld zijn om klanten te verleiden tot het kopen van duurdere producten. Delhaizer stelt dat de duurste merken niet altijd de gezondste zijn. Fabrikanten kunnen ook geen ster kopen. Als ze beter willen, moeten ze hun recept aanpassen.


Dat geldt volgens de keten ook voor de eigen Delhaize-producten. “Veel van onze merken scoren minder dan we zouden willen,” aldus de keten. “Daar moeten we aan werken.”