Vork en Mes

Tuesday, July 31, 2007

Belg eet 16 procent meer soja

De Europese markt van sojaproducten, zoals sojasap en sojadranken, de jongste twee jaar met 32 procent gestegen. Dat blijkt uit een rapport van de European Natural Soy Foods Manufacturers Association (ENSA). In België steeg het volume in dezelfde periode met 16 procent. Het afgelopen jaar hebben 1,5 miljoen Europese huishoudens kennisgemaakt met soja. In België kwamen er bijna 50.000 nieuwe gezinnen bij het miljoen Belgische regelmatige sojaconsumenten.


Al die producten samen zijn goed voor 2 procent van de zuivelindustrie in Europa. In België is dat 5 procent, goed voor een plaats bij de Europese koplopers behoort. ENSA kaart ook aan dat de huidige wetgeving in Europa fabrikanten van producten op basis van soja verbiedt om de term sojamelk te gebruiken op de verpakking van hun producten. Dat is het gevolg van een Europese verordening van 1988.


Alleen producten die normaal door de melkklieren worden afgescheiden, mogen volgens de Europese wetgeving als melk worden beschouwd. Toch geldt er voor sommige producten sinds 1988 een uitzondering, zoals voor kokosmelk en amandelmelk. Sojaproducten lagen toen nog maar net in de rekken en konden niet profiteren van die uitzondering. Ensa ijvert ervoor dat sojaproducten toch de benaming melk zouden mogen gebruiken.

Monday, July 30, 2007

Dierlijke voeding slecht voor leefmilieu

Een gemiddelde persoon veroorzaakt jaarlijks 11 ton koolstofdioxide. Ongeveer één derde daarvan houdt verband met de eetgewoonten. Het koken is niet zo zwaar belastend, maar de grootste uitstoot die hij veroorzaakt komt voort uit het produceren, verwerken en vervoeren van voedsel. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse voorlichtingsbureau Milieu Centraal.


Om tot een klimaatvriendelijke maaltijd te komen, moet men volgens de onderzoekers minder dierlijke producten eten, koopt men liefst geen producten die vervoerd zijn met het vliegtuig en moeten groenten en fruit uit een verwarmde serre vermeden worden. Vooral het verbruik van minder dierlijke producten heeft de consument volgens de onderzoekers in eigen hand, maar over de andere twee criteria heeft hij veel minder controle.


Een maaltijd met producten uit een verwarmde serre geeft volgens Milieu Centraal 3,3 keer meer uitstoot van koolstofdioxide dan een klimaatvriendelijke maaltijd. Een maaltijd met ingevlogen producten uit een ver land scoort 3,5 keer slechter en een maaltijd met rundvlees en veel andere dierlijke producten levert volgens Milieu Centraal zelfs 6,5 keer meer koolstofdioxide op.


Milieu Centraal voert echter aan dat ook op een andere manier met voeding aan energiebesparing kan doen. Men kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er geen voedsel wordt verspild, terwijl men bij voorkeur ook boodschappen doet met de fiets in plaats van met de auto.

Sunday, July 29, 2007

Belg betaalt maaltijd relatief duur

In tegenstelling tot de Nederlander betaalt de Belg meer geld voor zijn brood, vlees, melk, kaas en eieren dan het Europese gemiddelde. Volgens een rapport van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, betaalt de Belg voor voeding en niet-alcholische drank ongeveer 10 procent meer dan de gemiddelde Europeaan. In Nederland liggen de prijzen voor die producten 12 procent lager dan het gemiddelde.


Het meest opvallend zijn de prijsverschillen voor zuivelproducten en brood. Terwijl de Nederlander voor melk, kaas en eieren 22 procent minder betaalt dan het Europese gemiddelde, moet de Belg in vergelijking met dat gemiddelde negen procent meer ophoesten. De Belgische consument betaalt ook voor brood en granen negen procent meer, terwijl die prijzen in Nederland elf procent onder het gemiddelde liggen.


Uit het vergelijkend onderzoek blijkt dat eten en drinken in Europa nergens duurder is dan in Denemarken. Daar ligt de prijs 42 procent hoger dan het Europese gemiddelde. Daarna volgen Ierland (25 procent), Finland (20 procent) en Zweden (19 procent). Goedkoop leven kan men dan weer in Bulgarije, waar voeding en niet-alcoholische dranken 44 procent minder kosten dan het Europese gemiddelde.


Voor tabak en alcohol situeert België zich op het Europese gemiddelde. Alcoholhoudende drankjes zijn het duurst in Ierland, waar de prijs 81 procent hoger dan het gemiddelde. Ook in Finland, Groot-Brittannië en Zweden betaalt men bovengemiddeld veel voor een pintje of een glas wijn. Rokers doen de beste zaken in de Baltische staten of de Balkan, waar tabak vaak minder dan 30 procent van het Europese gemiddelde kost. In Groot-Brittannië zijn sigaretten dan weer dubbel zo duur als het gemiddelde.

Saturday, July 28, 2007

Unibake Londerzeel verhoogt productiecapaciteit

De Belgische vestiging van Lantmännen Unibake in Londerzeel – het vroegere Belpan - zal haar productiecapaciteit met 30 procent verhogen. Nu staan er zes productielijnen die 24.000 ton deeg per jaar produceren. Vanaf volgend jaar worden dat acht lijnen met een productiecapaciteit van 31.000 ton. Er worden ook vijftig banen gecreëerd. Vooral in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië werd een marktgroei vastgesteld.


De groep omvat ook fabrieken in Moeskroen en Brussel, maar werd vorig jaar overgenomen door het Deense bedrijf Lantmännen Unibake. Door de integratie in een grotere groep is de afzetmarkt voor met name croissants vergroot. De Pastridor-croissants, die in Moeskroen worden gemaakt, zijn vooral in de Verenigde Staten een hit. Daar worden ze op de markt gebracht via het verkoopkantoor van Lantmännen Unibake in Chicago.


Ook in Groot-Brittannië is de marktpositie verbeterd. De integratie in de Deense groep zorgt dit jaar voor een omzetstijging van een paar procent, bovenop de organische groei die meer dan tien procent bedraagt. De capaciteitsuitbreiding in Londerzeel komt er door de verplaatsing van een bestaande productielijn in Denemarken. De directie van Lantmännen Unibake heeft ervoor gekozen de productie van stokbroden te centraliseren.


De lijn in Denemarken werd onderbenut en gehoopt wordt dat aan die situatie door de overplaatsing een einde kan worden gemaakt. In Londerzeel is men nu bezig aan de afbraak van een bestaand gebouw, dat plaats moet maken voor een nieuwe productiehal waar de machines uit Denemarken een plaats zullen krijgen. Lantmännen Unibake is eigendom van de Zweedse Lantmännen-groep, die toebehoort aan 49.000 Zweedse landbouwers.

Friday, July 27, 2007

Zuivel wel goed voor hart en bloedvaten

Jarenlang werden waarschuwende berichten de wereld ingestuurd dat zuivelproducten niet goed zijn voor hart en bloedvaten, maar onderzoekers van de universiteit van Cardiff beweren nu het tegendeel. Een halve liter volle melk per dag zou volgens de onderzoekers het risico op hartaanvallen en beroertes met twee derde kunnen verminderen. Melk, kaas en yoghurt behoren volgens de onderzoekers dan ook zeker tot een gezond dieet.


Volgens de Britse onderzoekers beschermen zuivelproducten tegen het zogeheten metabolisch syndroom, dat verband houdt met een grotere kans op diabetes, hart- en vaatziektes en beroertes. De symptomen ervan omvatten een hoge bloeddruk en een vetopstapeling ter hoogte van de buik. Voor het onderzoek werd een testgeroep mannen gedurende meer dan twintig jaar gevolgd.


Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen die volle melk dronken en kaas en yoghurt aten minder kans liepen op het metabolisch syndroom. Volgens de onderzoekers hebben zuivelproducten een gunstig effect op de manier waarop het lichaam vetten opslaat. Er waren volgens hen daarentegen geen aanwijzingen dat melkproducten tot cardiovasculaire problemen kunnen leiden. Melk, kaas en yoghurt behoren volgens hen dus zeker tot een gezond dieet.

Thursday, July 26, 2007

Franse boete voor Leonidas

De Belgische pralinefabrikant Leonidas moet van de Franse concurrentieautoriteiten een boete van 120.000 boete betalen voor de overtreding van de wet op de vrije concurrentie. Leonidas had Franse detailhandelaars verplicht om zijn chocolade en pralines bij een welbepaalde verdeler te kopen, wat volgens de Franse marktregulator een flagrante inbreuk op de vrije concurrentie betekent.


Omdat Leonidas de Franse detailhandelaars verplichtte om zijn chocolade en pralines bij een welbepaalde verdeler te kopen, hadden de kleinhandelaars hadden volgens de Franse concurrentieautoriteiten geen vrije keuze over hun leverancier. “Dat is een flagrante inbreuk op de vrije concurrentie,” zegt de Franse marktregulator in een officiële mededeling. Het onderzoek kwam er op verzoek van de Franse minister van economie.


Leonidas biedt meer dan honderd soorten pralines aan. Het Brusselse bedrijf heeft 1.400 vestigingen, verspreid over vijf continenten. In België telt Leonidas 350 vestigingen. In Frankrijk zijn dat er ongeveer evenveel terug te vinden. Daarnaast zijn er winkels in wereldsteden als Londen, Rome, Sydney, Hongkong, Tokio en New York. De geschiedenis van de keten gaat terug naar de periode voor de tweede wereldoorlog, toen Léonidas Kestekides in Vlaanderen verschillende tearooms opende.

Wednesday, July 25, 2007

Steeds meer succes voor kriekbieren

De Belgische kriekbieren zetten dit jaar hun opmars voort. Dat zegt Theo Vervloet van de Confederatie Belgische Bierbrouwers. Volgens hem worden kriekbieren vooral in het buitenland steeds populairder. Precieze cijfers voor dit jaar zijn er volgens Vervloet nog niet, maar volgens InBev is de productie van Belgische kriekbieren de jongste drie jaar met 17 procent gestegen.


Hoewel de buitenlandse interesse groeit, zijn de Belgische fruitbieren nog altijd geen echt exportproduct. Nochtans lopen de trends naargelang de brouwerij ver uit elkaar. InBev en Alken-Maes zeggen dat hun kriekbieren vooral voor de Belgische markt zijn bedoeld. Bij Liefmans Breweries gaat meer dan de helft van de productie van kriekbieren naar het buitenland. Ook Cantillon ziet de export stijgen.


Er worden wel steeds iets lichtere en vaak zoetere varianten verkocht. "Vooral twintigers, jonge dertigers en vrouwen zijn steeds meer vragende partij voor die commerciëlere bieren,” aldus Theo Vervloet. "Zij verkiezen een iets zoeter biertje boven een gewone pils of een zwaardere trappist. Het is logisch dat de brouwers op die vraag inspelen en het is het normale antwoord op de populaire alcopops, die ongeveer hetzelfde percentage alcohol bevatten.”

Tuesday, July 24, 2007

Oil & Vinegar hoopt op doorstart

De Nederlandse culinaire winkelketen Oil & Vinegar is failliet verklaard. Het concern zou volgens bronnen zwaar overgefinancierd zijn. Ook zou er een behoorlijk pretentieuze groeistrategie zijn gevolgd waardoor er gezocht moest worden naar een partner. Volgens de curator van de holding was één partij zeer geïnteresseerd in een overname, maar is het helaas niet tot een overeenkomst gekomen.


Het faillissement heeft volgens Patrick De Wever, verantwoordelijke voor Oil & Vinegar in België, echter geen gevolgen voor België. De vijftien Belgische verkooppunten zijn immers ondergebracht in een afzonderlijke juridische entiteit. Vanuit België werden volgens De Wever al initiatieven genomen om het hoofd te bieden aan de crisis. Onder meer werd er rechtstreeks contact opgenomen met de leveranciers van Oil & Vinegar-producten.


De winkelketen groeide op zes jaar tijd wereldwijd uit tot bijna honderd vestigingen. Maar sinds vorig jaar stonden tegenover de talloze openingen ook sluitingen, nadat vorig jaar de eerste barsten in de succesformule verschenen. Het assortiment verslechterde, de omzetten liepen terug, locaties deugden niet en het aantal sluitingen liep gestaag op. Dat leidde uiteindelijk tot het faillissement van de Nederlandse houdstermaatschappij.


Toch stellen Patrick De Wever en de curator dat de kans op een doorstart in Nederland groot blijft. Ze vinden dat de formule sterk is.

Monday, July 23, 2007

Coccinelle neemt Thiry over

Het distributiebedrijf Coccinelle uit Sint-Katelijne-Waver, invoerder en verdeler van fruit en groenten, neemt het Waalse bedrijf Thiry over. Daardoor versterkt Coccinelle zijn distributiepositie op de Waalse markt. Thiry is de grootste Waalse distributeur van fruit en groenten. Het Luikse bedrijf heeft een zestigtal mensen in dienst. Gedelegeerd bestuurder Guy Thiry blijft na de overname bij het bedrijf betrokken.


Coccinelle is in handen van William De Witte (35 procent), Kris Gijbels (35 procnet) en Peter Blijweert (20 procent). De rest is in handen van het management van Coccinelle. De zaakvoerders William De Witte en Kris Gijbels brachten in april hun onderscheiden import- en distributiebedrijven voor fruit en groenten samen in de joint venture Coccinelle. De fusiegroep importeert onder meer de bekende Papillon-sinaasappelen en is een belangrijke distributeur van Chiquita-bananen en Zespri-kiwi's.


Maar ze plant, rijpt, snijdt en verpakt ook zelf. Coccinelle levert fruit en groenten aan alle grote supermarktketens. Ook veel kleinere buurtwinkels zijn er klant. Coccinelle stond sterk op het vlak van de import van fruit en groenten, maar was qua distributie nog zwak in Wallonië. De overname van Thiry vult die leemte op. Thiry is de grootste Waalse distributeur van fruit en groenten.

Sunday, July 22, 2007

Belg verorbert 16 kilogram charcuterie

De gemiddelde Belg consumeert jaarlijks ongeveer 16 kilogram charcuterie. Het voorbije jaar steeg het thuisverbruik van vleeswaren lichtjes met 1,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Gevogeltebereidingen doen het goed, ten nadele van zoutwaren zoals spek en gedroogde ham. Met een aandeel van 23 procent nemen zoutwaren nog wel de grootste hap uit het charcuterieverbruik. Gekookte hammen staan met 22 procent op de tweede plaats.


De gemiddelde Waal verorbert ruim één kilogram charcuterie meer dan de Vlaming. Walen verkiezen gekookte ham, kookworsten en andere kookwaren, terwijl Vlamingen eerder opteren voor gevogeltebereidingen, salami en paté. Sinds 1995 stegen de Belgische bestedingen aan vleeswaren van 139 euro per hoofd tot 171 euro in 2002. Sindsdien is er eerder sprake van een stabilisatie of zelfs lichte achteruitgang van de bestedingen aan vleeswaren.


De voorbije jaren lag het marktaandeel van zoutwaren en gekookte hammen heel dicht bij elkaar. Daarna volgen salami, kookworsten, paté en gevogeltebereidingen. De kalkoen- en kipbereidingen zijn de meest opvallende stijger van de jongste jaren. Hun marktaandeel steeg van 3,7 procent in 1999 naar zes procent in 2006. Binnen de verschillende charcuteriesoorten scoort de beenhouwer met 33 procent marktaandeel het best voor speciale bereidingen waaronder droge worsten, varkensgebraad en rosbief.


Ook paté en de andere kookwaren scoren met marktaandelen van respectievelijk 24 en 22 procent opmerkelijk goed bij de speciaalzaak. In de grote supermarkten worden in verhouding meer salami en gekookte ham gekocht, terwijl de discounters en de buurtsupermarkten vooral een groter marktaandeel behalen voor de kalkoen- en kipbereidingen. Vleeswaren worden steeds meer in voorverpakte vorm verkocht. In 2000 bedroeg het aandeel voorverpakte vleeswaren 40 procent en in 2006 was dit gestegen tot 59 procent.


Begin dit jaar maakte VLAM al bekend dat het thuisverbruik van vlees, met uitzondering van gevogelte en charcuterie, de laatste tien jaar flink gedaald is in ons land. In 1995 verbruikte de Belg thuis 44,7 kilogram vlees, tien jaar later lag het verbruik per hoofd op 32,2 kilogram. Ook het geld dat de Belgen aan vlees uitgeven is tijdens diezelfde periode gedaald. In 1995 werd per hoofd 301,3 euro op een volledig jaar uitgegeven. In 2005 bedroeg dit 269 euro per hoofd.

Saturday, July 21, 2007

Douwe Egberts met koele koffie in België

Douwe Egberts heeft bekend gemaakt Café Smooth, een koele koffie, te zullen lanceren op de Belgische markt. De West-Vlaamse drankenverdeler Jet Import, dat ook Red Bull en het bier Corona in ons land lanceerde, staat in voor de distributie van het product. Café Smooth is een koele koffiedrank met een vleugje mokka en werd eerder al in Frankrijk en Nederland gelanceerd.


In een eerste fase zal het drankje gekocht kunnen worden in tankstations aan autosnelwegen, op trendy locaties aan de kust, in de grote steden en in de winkels van Carrefour en Cora. Ook Coca-Cola begaf zich onlangs in dit segment met de lancering in Frankrijk van Coca-Cola Blak, een mengeling van cola en koffie-extracten. Plannen voor België heeft Coca-Cola met zijn nieuwe product nog niet.


In Nederland lanceert Douwe Egberts lanceert een nieuwe koffiecaféformule. De koffieproducent ziet naar eigen zeggen een behoefte aan bijzondere koffiesoorten en wil zijn klanten kennis laten maken met de nieuwste en lekkerste koffie op de markt. Volgens de directie wil Douwe Egeberts met de koffiecafés zijn klanten het vertrouwde thuisgevoel ook buitenshuis aanbieden.


De nieuwe formule van Douwe Egberts kent drie verschijningsvormen. Koffie To Go staat voor het snelle kopje koffie, terwijl men met Koffie Café meer tijd kan uittrekken voor zijn koffie. Tenslotte is er Koffie&Kado - wat Douwe Egberts zelf zijn vlaggenschip noemt - een winkel voor de koffieliefhebber in combinatie met een koffiecafé. Het ligt in de bedoeling om dit jaar in Nederland verschillende nieuwe vestigingen te openen. De primeur is voor Maastricht.

Friday, July 20, 2007

Belgische groei verwacht voor energydrinks

De verkoop van energydrinks, zoals Red Bull, Go Fast en Burn, zal op de Belgische markt binnen de vier jaar een verdubbeling kennen. Dat voorspelt Stefaan Bettens, topman van Jet Import, dat voor Douwe Egberts de koele koffie Café Smooth verdeelt op de Belgische markt. Al enkele jaren laat de verkoop van energiedranken immers dubbelcijferige groeicijfers optekenen.


Red Bull heeft een marktaandeel van 80 procent. Toch moet het verbruik van deze drankjes volgens Stefaan Bettens gerelativeerd worden. Op dit ogenblik zijn ze nog altijd maar goed voor minder dan 2 procent van de frisdrankenmarkt. Toch wisten deze dranken uit hun niche te groeien. De tijd dat hun imago onlosmakelijk verbonden was aan het nachtleven blijkt volgens hem echter voorbij te zijn.


De consumptiemomenten van energydrinks verruimen zich volgens Bettens van het nachtleven tot in de dag en zelfs 's morgens. Red Bull wordt nu gezien als een alternatief voor koffie. Bettens wijst erop dat ook de ijskoffies een groeiend succes kennen. IJskoffie is volgens hem al jaren populair in warmere landen. In Japan staan op bijna elke straathoek automaten met het goedje. In Griekenland is de ijskoffie een favoriet terrasdrankje.


Inmiddels doet de ijskoffie het ook in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland bijzonder goed en de drank begint ook in Nederland door te breken. Een aantal merken wagen nu ook een kans in België, zoals Caffè Latte (Emmi), Caffè Freddo (Mövenpick), Café Fresco (Campina) en Café Smooth (Douwe Egberts).

Thursday, July 19, 2007

Nieuwe Cola-light op Belgische markt

Het frisdrankenconcern Coca-Cola zet in België een nieuwe Cola light met vitamines in de markt. Deze Coca-Cola Light Plus werd ook in België ontwikkeld. Coca-Cola heeft wereldwijd immers drie onderzoeks- en ontwikkelingscentra. Naast Shanghai in China en Atlanta in de Verenigde Staten, heeft ook Anderlecht een dergelijk centrum. Indien de drank een succes wordt, zal ook de rest van de Europese markt bewerkt worden.


De Amerikaanse frisdrankenreus heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar goede prestaties geleverd in opkomende markten, zoals India en Brazilië. In de Verenigde Staten werd Coca-Cola geconfronteerd met een zwakke verkoop. Het bedrijf kende echter ook succes met zijn watermerken en energiedrankjes. Coca-Cola boekte tijdens het tweede kwartaal een nettowinst van 1,85 miljard dollar, één procent meer dan een jaar eerder.


De omzet klom met 19 procent tot 7,73 miljard dollar. De stijging was te danken aan een reeks prijsverhogingen, overnames en hogere verkoopvolumes. Zeker in de opkomende markten, zoals India, China, Brazilië en Turkije, kent Coca-Cola heel wat succes. In Latijns-Amerika steeg de verkoop met 9 procent, de beste prestatie in de laatste twee jaar. In Japan boekte het concern mooie cijfers met de verkoop van koude koffiedrankjes.


In zijn thuismarkt presteerde Coca-Cola opnieuw zeer zwak. De groep heeft de jongste jaren te traag gereageerd op de dalende populariteit van gesuikerde frisdranken en de opkomst van waters, energie- en fruitdrankjes. Aartsrivaal PepsiCo, bekend van Pepsi Cola, presteerde op dat vlak een pak beter. Ondertussen probeert Coca-Cola de schade zo veel mogelijk te beperken. Zo nam het concern Energy Brands en theeproducent Fuze over.


In Europa was er een toename van de verkoop met 5 procent, dankzij het succes van de nieuwe lightversie Zero van het merk Coca-Cola en de opmars van het watermerk Appolinaris.

Wednesday, July 18, 2007

Zeebrugge ziet visaanvoer 5 procent stijgen

De Zeebrugse Visveiling heeft tijdens de eerste jaarhelft haar visaanvoer en omzet zien stijgen. In totaal werd er in Zeebrugge 4,54 miljoen kilogram vis aangevoerd. Dat is een stijging met ongeveer 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Oostende werd tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 4,46 miljoen kilogram aangevoerd. Dat is een daling met 11 procent.


Van januari tot en met juni werd in Zeebrugge 4,54 miljoen kilogram vis aangevoerd. Dat is een stijging van ongeveer vijf procent in vergelijking met de eerste jaarhelft van vorig jaar. De omzet over dezelfde periode steeg van 21,5 naar 22,3 miljoen euro. De stijging is volgens algemeen directeur Johan Vandesteene te wijten aan de goede service en de goede prijszetting in Zeebrugge.


"In het verleden is een deel van de vloot even naar Oostende uitgeweken,” voerde Johan Vandesteene. "Maar wij zijn een zeer stabiele veiling en dat weet ook de vloot. Daarom is de jongste maanden hebben we een aantal schepen zien terugkeren naar hun thuishaven. Zeebrugge heeft met het European Fish Centre ook de onmiddellijke nabijheid van de visverwerkende sector.”


In de eerste zes maanden van dit jaar werd in Oostende 11 procent minder vis aangevoerd. De omzet is echter wel licht gestegen en ook de gemiddelde visprijs nam toe met 13 procent. Dat blijkt uit cijfers die werden bekendgemaakt door Yves Miroir, de Oostendse schepen voor de vismijn. Hij wijt de dalende aanvoer aan de vangstquota en het uitblijven van visaanvoer uit IJsland.


Er werd in Oostende de eerste zes maanden van dit jaar in totaal 4.465.915 kilogram vis aan land gebracht. De omzet steeg met één procent tot 21,27 miljoen euro in het eerste semester. De gemiddelde prijs voor een kilogram vis nam toe met 13 procent tot 4,76 euro.

Tuesday, July 17, 2007

Voedingssupplement tegen agressie

Bepaalde voedingssupplementen kunnen jonge gevangen delinquenten beduidend minder agressief maken. Dat blijkt uit het Nederlandse ministerie van justitie, dat daarmee een eerder Brits onderzoek bevestigt. Het betrof voedingssupplementen met multivitaminen, mineralen en vetzuren. Volgens de Britse onderzoekers kunnen de resultaten geëxtrapoleerd worden naar de samenleving, maar daar is volgens de Nederlanders vervolgonderzoek voor nodig.


Amerikaans onderzoek uit de jaren tachtig wees al uit dat het vervangen van junkfood door gezonde voeding de agressiviteit drastisch deed dalen. De studies kunnen echter geen oorzaak geven voor dit fenomeen. Vermoed wordt dat bepaalde voedingsstoffen bijdragen tot een verbeterde stofwisseling in de hersenen. Anderen stellen dat alleen de combinatie van die verschillende voedingsstoffen een effect heeft.


Om verdere duidelijkheid te creëren over de factoren die hierbij meespelen, is volgens de onderzoekers verder onderzoek nodig. Dat zou ook moeten bepalen of opvliegende mensen ook buiten de gevangenis ook gebaat zijn bij zulke voedingssupplementen. De gevangenispopulatie werd vooral gebruikt omdat dit een gemakkelijk te onderzoeken doelgroep is.

Monday, July 16, 2007

Zwarte chocolade tegen beroertes

Elke dag een hapje zwarte chocolade doet de bloeddruk dalen en vermindert het risico op een beroerte. Dat is de conclusie van een onderzoek van het universitaire ziekenhuis van Keulen. Ze zeggen bewijzen te hebben dat zelfs kleine hoeveelheden zwarte chocolade, 30 calorieën, een positieve bijdrage leveren. Volgens de onderzoekers is de daling wel klein, maar toch noemenswaardig.


De onderzoekers deelden de proefpersonen in twee groepen in. De eerste groep moest dagelijks zes gram zwarte chocolade eten, de tweede groep dezelfde hoeveelheid witte chocolade. De groep mensen die zwarte chocolade had gegeten, zag een lichte terugname van de bloeddruk. Bij de anderen werd geen wijziging opgetekend. Diegenen die tijdens het onderzoek zwarte chocolade aten, hebben nadien geen verandering ondervonden in lichaamsgewicht en het niveau van glucose of vetten.


De aanwijzing dat cacao goed is voor de gezondheid is niet nieuw. Ook uit voorgaande onderzoeken bleek dat het de bloeddruk deed dalen. Eerder werd wel gedacht dat daarvoor grote hoeveelheden nodig waren en dat de positieve gevolgen teniet gedaan zouden worden door de hoeveelheid vet en suiker die samengaan met chocoladeproducten. De Britse Heart Foundation wees er wel op dat chocolade toch veel vetten en calorieën bevat.

Sunday, July 15, 2007

Vlaamse verdeler voor Chinese paling

Het logistiek bedrijf King Transport, met vestigingen in Hoeselt en Bierset, heeft met de Chinese producent Eternal uit Shanghai een contract getekend voor de distributie van Chinese paling. De diepgevroren vis is vooral bestemd voor de Oost-Europese en Scandinavische landen, in mindere mate voor de rest van Europa. Eerder sloot King Transport ook overeenkomsten voor de distributie van Chinese garnalen en Chinees fruit.


Eternal beschikt even buiten Shanghai over 60 grote cultuurvijvers die elk zo'n 40.000 palingen herbergen. Het bedrijf verwerkt de vis tot individuele en diepgevroren pakketjes van tweehonderd tot zeshonderd gram, die in jumboverpakking en via containers naar Antwerpen worden verscheept. In Hoeselt gebeurt de opslag en distributie voor langere termijn, in Bierset worden de voorraden voor korte termijn bewaard.


Om te beginnen gaat het alles samen om 500 tot 600 palletten, goed voor vier tot zes ton. Later kunnen de volumes - afhankelijk van de vraag – volgens King Transport nog groeien. De eerste levering wordt eind augustus verwacht. Europa kampt blijkbaar met een gebrek aan paling, maar in China wordt de vis in grote hoeveelheden gekweekt. Vooal in de koudere Europese landen, zoals Polen en de Scandinavische landen, is de vraag naar vette vis zoals paling volgens King Transport groot.

Saturday, July 14, 2007

Belg koopt minder verse vis

In België daalde het aangekochte volume verse vis, week- en schaaldieren per hoofd vorig jaar met 15 procent. In totaal kocht de Belg vorig jaar gemiddeld 5,80 kilogram verse vis, één kilogram minder dan het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaamse Centrum voor Agro- en Vismarketing (VLAM). De organisatie wijt dit voornamelijk aan de tegenvallende mosseloogst. Ook zoekt de Belg naar diepvriesvis als alternatief voor de duurder geworden klassieke verse vissoorten.


Het aangekochte volume is wel gedaald, maar toch zijn de bestedingen gestegen, omdat vis duurder is geworden. De gemiddelde prijs voor verse vis, week- en schaaldieren bedroeg vorig jaar 9,96 euro per kilogram. Per hoofd werd 57,8 euro uitgegeven aan vis. Verwerkte vis blijkt dan weer een groeiend segment te zijn. Bijna de helft van het aangekochte volume vis, week- en schaaldieren is verwerkt. Nochtans is ook de prijs van verwerkte vis gestegen.


Per hoofd werd vorig jaar 1,65 kg diepvriesvis gekocht of 3,1 procent meer dan het jaar voordien. Daarnaast blijkt dat de viskleinhandel een belangrijk verkoopkanaal is, hoewel het aantal vishandelaars jaarlijks lichtjes daalt. De laatste jaren is er overigens een duidelijke groei te merken voor de discounters en buurtsupermarkten, al was het vorig jaar voor deze kanalen een minder goed visjaar door het slechte mosselseizoen.


Tot slot blijkt dat alleenstaanden vis, week- en schaaldieren kopen in de supermarkt. De gespecialiseerde viswinkels krijgen dan weer vooral tweeverdieners, gepensioneerden en kostwinners over de vloer.

Friday, July 13, 2007

Obesitas is een pad naar Alzheimer

Britse wetenschappers waarschuwen voor een vetrijk voedingspatroon, want dikke mensen lopen meer risico dat ze Alzheimer krijgen. De wetenschappers sturen dan ook aan op een lager verbruik van fastfood en meer beweging. De Alzheimer Gemeenschap schat dat er in Groot-Brittannië 700.000 Alzheimer-patiënten zijn. Dat aantal zou binnen vijftig jaar verdubbelen. Maar als de mensen blijven verdikken, kan het aantal oplopen tot 2,5 miljoen.


"Obesitas is een grote risicofactor,” waarschuwt Clive Ballard, onderzoeksdirecteur van de Alzheimer Gemeenschap. “Mensen die op hun zestigste kampen met overgewicht, lopen twee keer zo veel risico om dement te worden als ze 75 jaar oud zijn.” Welke invloed obesitas precies heeft op de hersenen, is onduidelijk. Wel hebben de onderzoekers ontdekt dat wie een dieet volgt met groenten en fruit tot veertig procent minder risico’s loopt.


Beweging en sport toonden hetzelfde effect. De Alzheimer Gemeenschap vindt dat de bestrijding van obesitas een prioriteit moet worden. “De kosten van de ziekte swingen de pan uit,” aldus de organisatie. "Studies tonen aan dat Alzheimer niet zo onvermijdbaar is als we eerst dachten. Een geneesmiddel bestaat niet, maar de bewijzen stapelen zich op dat een goede levensstijl veel risico's kan uitschakelen.”


Volgens professor Jeremy Parson van de Britse hartfederatie hangen risicofactoren voor hartziekten samen met die voor dementie. Een derde van de mensen ouder dan 65 die een hartaanval hebben, kunnen dementie ontwikkelen binnen de drie maanden.

Thursday, July 12, 2007

Plannen zeetongfabriek steeds concreter

Er zijn plannen om op de grens van Middelkerke en Nieuwpoort de grootste zeetongkwekerij van Europa te bouwen. Het idee is een project van de West-Vlaamse ondernemer Herman Maeyaert. Het is de bedoeling dat de kwekerij op termijn jaarlijks 600 ton zeetong zal produceren. Dit jaar mogen de Belgische vissers maximaal 2.400 ton uit de Noordzee bovenhalen. Met het project is een investering van 15 miljoen euro gemoeid.


Maeyaert raakte tijdens een bezoek aan een kleinschalige kwekerij in het Nederlandse IJmuiden ervan overtuigd dat het de moeite loont om een grootschalige kweekfabriek voor zeetong te bouwen. Aquacultuur is volgens de zakenman een sector die enorm in de lift zit. “Maar België is daarin wat achtergebleven,” aldus Maeyaert. “Dat is een kans voor nieuwe investeerders.”


Volgens de Food and Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties is de vangst van wilde vissoorten al jaren aan het stagneren. Door overbevissing en strengere quota zal dat volgens de FAO allicht zo blijven. In 2005 at elke inwoner van de planeet gemiddeld 16,6 kilo vis per jaar, een historisch record. Volgens de FAO zal in 2030 wereldwijd nog ongeveer 93 miljoen ton wilde vis bovengehaald zal worden.


Dat is dezelfde hoeveelheid als dit jaar, maar tegelijkertijd blijft de vraag naar vis elk jaar stijgen. Die groeiende kloof tussen vraag en aanbod van vis zal volgens de FAO door aquacultuur gedicht moeten worden. Nu leveren Aziatische landen - en vooral China - het grootste deel van de productie van gekweekte vis, maar de organisatie verwacht dat ook in Europa steeds meer vis gekweekt zal worden.


Zo produceert Noorwegen al een half miljoen ton zalm per jaar. In Spanje en Frankrijk wordt op grote schaal tarbot gekweekt en ook zeebaars lijkt een populaire kweeksoort te worden.

Wednesday, July 11, 2007

Lutosa in handen van Pinguin

Pinguin, een Belgische specialist in vriesverse groenten en groentenbereidingen, neemt de producent van diepvriesaardappelen Lutosa over. Het bedrijf bereikte een akkoord voor de overname van alle aandelen van de Lutosa Groep. Met die transactie is een bedrag gemoeid van 175 miljoen euro De fusiegroep wordt een speler met een omzet van 400 miljoen euro omzet. Pinguin ziet in Lutosa heel wat complementaire mogelijkheden.


Het Oost-Vlaamse Lutosa is een van de grootste spelers in de aardappelenindustrie. Door de overname zet Pinguin naar eigen zeggen een grote stap vooruit door haar assortiment te verruimen met diepvriesaardappelproducten. De competenties van Lutosa op vlak van agro, productie, technologie, onderzoek en ontwikkeling en het uitgebreid commercieel netwerk zullen Pinguin naar eigen zeggen verder kunnen versterken.


Pinguin wil door de complementariteit van de producten van Lutosa en van Pinguin, de verdere expansie van Pinguin verzekeren om samen een hoofdrolspeler te worden in de diepvriessector. Tussen Pinguin en Lutosa is heel wat synergie mogelijk, zoals het begeleiden van de landbouwers in hun teelt. Op dezelfde grond kunnen maar om de vier jaar aardappelen gekweekt worden. In de andere jaren kunnen dat Pinguin-groenten zijn.


De klanten van beide groepen zijn vaak dezelfde, zodat de koelwagens kunnen volgestouwd worden met producten van beide bedrijven. Operationeel blijven de twee bedrijven onafhankelijk, want ze hebben te maken met twee aparte productieprocessen.

Tuesday, July 10, 2007

Ham en kaas beste ontbijt

In tegenstelling tot wat velen denken, vormen ontbijtgranen, vers fruitsap en een zachtgekookte eitje niet het ideale ontbijt. Volgens de Britse psycholoog David Benton heeft een combinatie van volkorenbrood, ham en kaas de gunstigste uitwerking op de concentratie, het werktempo en het geheugen. Niet alle voedingsspecialisten zijn het echter met de Britse psycholoog eens.


Benton onderzocht met behulp van zes- en zevenjarige kinderen welke soorten ontbijt de beste start voor een dag opleveren. Daarvoor werd vooral de zogenaamde glycemische lading gemeten, dat wil zeggen het tempo waarmee koolhydraten glucose loslaten in de bloedstroom. “Hoe trager dat gebeurt, hoe lager die glycemische lading en des te beter de prestaties,” voert Benton aan.


In de praktijk betekent dit dat zoete ontbijtgranen zorgen voor een hoge glycemische lading , wat halfweg de ochtend tot slechtere prestaties op alle vlakken leidde. Iets beter scoorde een ontbijt bestaande uit roereieren, brood en jam. Maar wie van meet af aan goed wil presteren en dat wil volhouden, eet ham en kaas op volkorenbrood. Volgens Benton blijkt uit onderzoek dat de bevindingen ook gelden voor volwassenen.


Een extra troef is dat dit aanbevolen ontbijt zwaarlijvigheid tegengaat. Maar niet alle voedingsspecialisten zijn het met Benton eens. Ze voeren aan dat er momenteel nog te weinig bewijsmateriaal is om te stellen dat voeding de duur van de concentratie beïnvloedt. Bovendien trekken ze de keuze voor een ontbijt met ham en kaas in twijfel, omdat dit dieet alvast veel zout en misschien ook teveel eiwitten bevat.

Monday, July 09, 2007

Belg eet nog vaak thuis

Belgen koken nog zeer veel zelf en eten vaak thuis. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing naar de voedingsconsumptie. Uit het onderzoek blijkt dat 99 procent van de respondenten de dag voor de ondervraging thuis iets heeft gegeten, tegenover 29 procent die buitenhuis iets gegeten heeft. Dertien procent maakte de dag voor de enquête gebruik van een afhaalmaaltijd.


In totaal lag het aandeel thuisverbruik op 86 procent, tegenover 10 procent buitenhuis en 4 procent voor afhaalmaaltijden. Wat betreft buitenhuis eten doen Belgen dat even vaak op restaurant als op het werk (32 procent). Elf procent at de dag voor de enquête in een sportkantine en drie procent in een frietkraam. Wat betreft afhaalmaaltijden doen restaurants en snackbars (31 procent) het veel beter dan de automaten (19 procent). Vijf procent haalde zijn maaltijd de dag voor het onderzoek uit in een fastfoodrestaurant.


Uit het onderzoek blijkt dat aardappelen en aardappelproducten in de periode januari-april veel meer in de smaak vielen bij Belgen dan pasta. Meer dan 60 procent heeft de dag voor de enquête aardappelen gegeten en slechts twintig procent pasta. Drank en broodmaaltijden scoren het best bij de Belgen, met respectievelijk 97 procent en 92 procent. Daarnaast at of dronk 28 procent de dag voor de enquête een biopprocut.


Vlees is nog steeds populairder dan vis. De dag voor de enquête at 66 procent van de ondervraagden vers vlees en maar 13 procent verse vis. Groenten doen het met 65 procent bijna even goed als vlees.

Sunday, July 08, 2007

K.U. Leuven in Oegandees banenproject

In Oeganda worden veldproeven voorbereid met genetisch gewijzigde bananen uit het laboratorium voor Tropische Plantenteelt van de K.U.Leuven. De planten zijn dankzij hun genetische wijziging minder gevoelig voor black sigatoka, een bladschimmelziekte die wereldwijd veel schade aanricht in bananenplantages wereldwijd. Voor Oeganda zouden het de eerste veldproeven met genetisch gewijzigde planten worden.


De bananenplanten zijn steriel en vormen geen zaad of stuifmeel die de genetische wijziging zou kunnen verspreiden. Vooraleer de Oegandese boeren gewijzigde bananen kunnen telen, is er echter nog een lange weg te gaan. Eerst moet er nog bewezen worden dat de bananen niet alleen in het laboratorium, maar ook in het veld tegen black sigatoka bestand zijn. Daarna volgen nog andere tests.


Als de gewijzigde planten alle tests doorstaan, willen de ontwikkelingspartners ze gratis ter beschikking stellen aan de kleine boeren. Oeganda is na India de grootste bananenproducent ter wereld. De tien miljoen ton bananen die het land jaarlijks produceert, is het basisvoedsel voor de lokale bevolking. De Oegandezen consumeren gemiddeld een halve tot een hele kilo bananen per persoon per dag. De export daarentegen is minimaal.

Saturday, July 07, 2007

Brood nog dit jaar duurder

Volgens de Belgische Confederatie van Broodbakkerij zal tegen het einde van het jaar stijgen. Een brood van 800 gram zal volgens de sectororganisatie 10 tot 20 cent duurder worden. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Zo zijn zowel de prijzen van tarwe en stookolie als de lonen gestegen. Vooral de tarweprijzen zijn sterk naar boven gegaan. De tarweprijs hebben dit jaar op de wereldmarkt een hoogte bereikt die al in geen elf jaar meer genoteerd was.


De reden daarvoor is de grote wereldwijde vraag naar tarwe. Door die duurdere tarwe stijgt de prijs van bloem en dat moeten de bakkers volgens de Belgische Confederatie van Broodbakkerij proberen terug te winnen in de verkoop van het brood. Naast tarwe- en bloemprijzen spelen echter nog andere factoren mee. Zo zijn de energiekosten en de loonkosten voor de bakkers ook erg gestegen.


De Belgische Confederatie van Broodbakkerij wijst er daarbij op dat de lonen de voorbije 35 jaar met 380 procent zijn gestegen. Bovendien is de prijs van stookolie op één jaar tijd verdubbeld, terwijl de prijs van gas tijdens diezelfde periode met één vijfde is toegenomen. Al die zaken zullen uiteindelijk aan de klanten moeten worden doorgerekend. Dat zou nog voor het einde van het jaar gebeuren.

Friday, July 06, 2007

Starbucks erkent Ethiopische koffies

De Amerikaanse keten Starbucks heeft een akkoord ondertekend met de Ethiopische regering. Daarbij erkent Starbucks dat Ethiopië een aantal koffiemerken mag registreren. De overeenkomst moet Ethiopische boeren toelaten een eerlijker deel te ontvangen van de inkomsten die hun koffiemerken genereren. De Amerikaanse keten heeft de erkenning van twee koffiemerken lang tegengehouden.


Bijna drie jaar geleden wou Ethiopië de namen van haar koffiemerken - Yirgacheffe, Harrar en Sidamo - laten registreren in diverse landen. De Europese Unie, Japan en Canada gingen daar onmiddellijk op in. De Verenigde Staten erkenden wel Yirgacheffe, maar blokkeerden op aanraden van Starbucks de registratie van de twee andere merken. Daardoor liepen de Ethiopische boeren belangrijke inkomsten mis.


Eind vorig jaar startte Oxfam International een campagne om de publieke opinie op het onrecht tegenover de Ethiopische koffieboeren te wijzen. Na maandenlang protest startte Starbucks in maart van dit jaar onderhandelingen met het Afrikaanse land. Dat resulteerde in een akkoord over de erkenning van de drie koffiemerken in de Verenigde Staten. Starbucks had eerder al beloofd de aankoop van koffie in Ethiopië tegen 2009 te verdubbelen.

Thursday, July 05, 2007

Prijsstijging zuivel onvermijdelijk

De meeste zuivelproducten worden dit jaar fors duurder in Europa. Volgens Milcobel, de grootste zuivelcoöperatie van België, zal de melk niet langer tegen kostprijs worden verkocht, wat de prijzen van kazen zoals mozzarella en cheddar met dertig tot veertig procent zou doen stijgen. Opgemerkt wordt dat de wereldmarkt voor melk is omgeslagen. Er is nu sprake van schaarste, wat zich volgens Milcobel vertaalt in de melkprijs.


Volgens de melksector beginnen ook de supermarkten langzaam te beseffen dat de situatie is veranderd. Ze zien zich volgens Milcobel verplicht in korte tijd aanzienlijke prijsverhogingen door te voeren. Daarbij wordt opgemerkt dat de prijs voor halfvolle drinkmelk in Nederland al gestegen is van 0,29 euro per liter tot 0,45 euro. Dat is een stijging van bijna 50 procent. In België bedroeg die prijs 0,44 euro en die is al toegenomen tot 0,52 euro per liter.


Maar de prijsverhoging voor melk werd volgens Milcobel nog niet doorgetrokken naar alle zuivelproducten. Tot nog toe is kaas volgens de coöperatie redelijk stabiel gebleven in prijs, maar voorspeld wordt dat daar dit jaar nog verandering in komt. Voor soorten zoals cheddar en mozzarella zou vanaf september al moeten rekening gehouden worden met prijsstijgingen van dertig tot veertig procent.

Wednesday, July 04, 2007

Inza investeert in peutermelk

De melkfabriek van Inza in Schoten gaat een aanzienlijk bedrag investeren in een nieuwe lijn voor peutermelk. Daarvoor werd een langetermijncontract afgesloten met het voedingsbedrijf Numico. De nieuwe lijn zou volgend jaar operationeel moeten worden. Inza maakt deel uit van de coöperatieve zuivelgroep Milcobel. Die haalt de melk op bij 3.838 leveranciers. Vorig jaar ging het in totaal om 946 miljoen liter.


Inza specialiseert zich steeds meer in producten met een hogere toegevoegde waarde, de zogeheten functionele voeding. Dat is melk, waaraan bepaalde voedingsstoffen zijn toegevoegd. Inza zegt naar eigen zeggen minder afhankelijk te willen worden van het cyclisch karakter van de markt van de gewone melkproducten. Door die afhankelijkheid dreigt de rendabiliteit immers in het gedrang te komen.


Naast de nieuwe lijn voor peutermelk wordt bij Inza ook het extrudermachinepark voor het blazen van kunststofflessen volledig vervangen. Dat heeft volgens Inza te maken met de uitbesteding van die activiteit. Een Oostenrijkse leverancier gaat op de Inza-terreinen een volledige nieuwe lijn plaatsen en uitbaten. De nieuwe lijn zou een capaciteit moeten hebben drie twee tot drie keer hoger ligt dan vandaag.

Tuesday, July 03, 2007

Wodka blijft een ruim begrip

Het Europees Parlement heeft bepaald dat echte wodka met graan of aardappelen gestookt wordt. Maar ook alcohol op basis van andere ingrediënten mag zich wodka noemen, op voorwaarde dat de gebruikte ingrediënten op het etiket worden vermeld. De landen uit de zogenaamde wodka-gordel zijn bijzonder mistevreden met deze Europese beslissing, maar lijken zich bij de beslissing neer te leggen.


De Europese wodkagordel omvat Polen, Zweden, Finland, Letland, Litouwen en Estland. Daar vindt men dat wodka alleen gestookt mag worden uit graan, aardappelen en eventueel melasse van suikerbiet. Wodka mocht echter ook gemaakt worden uit ieder landbouwproduct dat een gistingsproces kan doormaken. Eind 2005 kwam de Europese Commissie met een voorstel om de definitie en de etikettering van sterke dranken te harmoniseren.


De traditionele wodkaproducenten, die instaan voor 70 procent van de Europese wodkaproductie, hoopten daarvan gebruik te maken om het alleenrecht op te eisen. Maar de European Vodka Alliance – met producenten uit Groot-Brittannië, Nederland en Frankrijk – zette een lobby op, waarbij zelfs steun van de Amerikaanse industrie werd verkregen. Uiteindelijk kregen zij ook het Europese Parlement achter zich.

Monday, July 02, 2007

Belg zwelgt frisdranken

De Belg drinkt gemiddeld 120 liter frisdrank per jaar. Dat blijkt uit een studie van het Observatorium voor Duurzame Consumptie en het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO). Daarmee zit België gevoelig boven het Europese gemiddelde van 88 liter te zitten. Volgens de onderzoekers is is het verbruik van frisdrank sinds 1980 bijna verdrievoudigd.


Belgische gezinnen besteden volgens de onderzoekers steeds meer geld aan frisdranken. Dit kan nefaste gevolgen hebben op het vlak van overgewicht en zwaarlijvigheid. “De situatie is vooral zorgwekkend bij jongeren die niet voldoende drinken en te veel gesuikerde dranken consumeren,” wordt er opgemerkt. Tussen 15 en 18 jaar consumeren jongeren gemiddeld niet meer dan 0,73 liter drank, waavan 0.45 liter frisdrank.”


Dat is twee keer zoveel als de rest van de Belgische bevolking. Er wordt verder op gewezen dat de frisdranken-consumptie ook gevolgen heeft voor het leefmilieu. “Voor de productie van een liter Coca-Cola is er in België 2,6 liter water en 600 kilojoule energie nodig, wat overeenstemt met de uitstoot van ongeveer 70 gram koolstofdioxide,” voeren de onderzoekers aan. “Bovendien is er ook nog de verpakkingsproblematiek.”

Sunday, July 01, 2007

China controleert Limburgse peren

Tussen augustus en oktober komen Chinese inspecteurs naar Limburg om te kijken hoe de conférence-peer wordt geoogst. De Chinese overheid heeft de Belgische Fruitveiling (BFV) officieel om zo’n inspectiebezoek gevraagd. De veiling wil immers grote hoeveelheden Haspengouwse peren naar China uitvoeren. De officiële vraag is volgens BFV-woordvoerders een belangrijke doorbraak.


“De Chinezen willen de staat en het beheer van de perenplantages met eigen ogen zien, willen weten hoe we aan ziektebestrijding doen en zijn benieuwd hoe het met de kwaliteit van onze sorteerinstallaties zit,” aldus de BFV-woordvoerders. Dit is bijzonder belangrijk voor de afzet van de 1.500 fruittelers van conférenceperen. Oost-China is daarvoor volgens de BFV een ideale bestemming. Men heeft er immers een afzetmarkt die bijna even groot is als Europa.


De BFV doet al wel zaken met Hong Kong, waar andere invoerregels gelden dan in de rest van China. Sinds februari stuurde de BFV vier containers Haspengouwse peren naar Hong Kong. Vanaf eind augustus worden wekelijks één tot drie containers nieuwe oogst verzonden voor supermarkten, hotels en kleinhandel. “De Chinese klant is er dol op,” aldus de BFV-woordvoerders. “Europees staat hier gelijk met kwaliteit.”